Van cosmeticafabrikant naar foodtruckondernemer

Gepofte gevulde aardappelen, dat is de nieuwe snack die Marouan en Hamida Darwish serveren in hun mobiele kraam. Met hun concept Patata Matata proberen ze een bestaan op te bouwen en werken ze aan hun nieuw droom.

Van cosmeticafabrikant naar foodtruckondernemer 1

Op de foto: Hamida en Marouan Darwish voor hun pas geopende foodtruck

Alles verloren

We moeten iets voor ons zelf beginnen en daar een nieuw bestaan mee opbouwen. Voor Marouan werd dat volkomen duidelijk toen hij vijf jaar geleden in het UMCG lag bij te komen van een zware hartoperatie. Hij en Hamida en hun oudste dochter waren dan wel veilig in Nederland aangekomen, maar ze hadden in Syrië alles verloren, de oorlog was afschuwelijk, in Nederland moesten ze nog wennen en het leren van de Nederlandse taal vonden ze ontzettend moeilijk. ‘Gelukkig ging het na een jaar al veel beter met het leren van de taal,’ vertelt Hamida glimlachend. ‘We gingen drie keer in de week naar Nederlandse les om in te burgeren. Nadat we ons inburgeringsexamen gehaald hadden, wilde ik graag beter Nederlands leren en Marouan zocht steun om zijn eigen bedrijf te beginnen. Zo kwamen we bij het Taalhuis terecht. Via het Taalhuis kreeg ik een taalmaatje. Daarnaast kon ik als vrijwilliger bij de bibliotheek in Appingedam werken. Het bibliotheekwerk en de omgang met mijn Nederlandse taalmaatje Ria hielpen enorm om beter Nederlands te leren.’ Dankzij hun betere begrip van de Nederlandse taal, de ondersteuning via het Taalhuis en een grote dosis doorzettingsvermogen konden ze na jarenlang hard werken begin dit jaar Patata Matata inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Kroshka Kartoshka

‘De eerste reacties zijn gelukkig heel erg positief,’ vertelt Marouan. ‘Het populairst is tot nu toe de aardappel met gesmolten kaas, kip en champignons. Maar we hebben ook veel andere keus.’ Hamida vult aan dat de gepofte aardappelen ook heel geliefd zijn bij vegetariërs omdat ze verschillende toppings met groente hebben. Het was Marouan die de formule bedacht om met gepofte gevulde aardappels de markt op te gaan. ‘In Syrië had ik een cosmeticafabriek opgebouwd en deed ik veel zaken met Rusland. Ik leerde Russisch spreken en reisde veel naar onder andere Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. Op een dag at ik in Moskou voor het eerst een gepofte en gevulde aardappel. Heerlijk! Het heet daar Kroshka Kartoshka. Het concept is ooit met een foodtruck begonnen eind jaren negentig en nu is het in Rusland net zoiets als Mac Donalds hier.’ Marouan was altijd al heel erg dol op koken, maar hij wilde niet iets met de Syrische keuken doen, omdat dat heel erg op de Turkse en Griekse keuken lijkt. Dan zou hij meteen al heel veel concurrentie hebben. Voor de cosmeticabranche gold hetzelfde. Nee, het moest iets met eten zijn, iets nieuws, wat tegelijk goed bij Nederland zou passen: Kroshka Kartoshka! Aardappelen genoeg tenslotte.

Droom

Veel mensen vragen wat Patata Matata eigenlijk betekent aan Marouan en Hamida. ‘Patata is aardappel,’ legt Marouan uit. ‘En matata betekent in het Arabisch ‘gesmolten’, omdat we op de gepofte aardappels gesmolten kaas doen, vond ik dat wel goed klinken.’ De aardappelen zoekt Marouan zelf uit bij een boer uit de buurt, want ze moeten allemaal ongeveer even groot zijn en geschikt zijn om te poffen. Het echtpaar Darwish hoopt gauw op meer markten in het Noorden hun waren aan de man te brengen. ‘We zijn blij dat we nu veilig zijn, dat we in een vrij land wonen en onze kinderen naar school gaan,’ vertelt Hamida. ‘Daarom zou het mooi zijn als we echt los kunnen met onze zaak,’ valt Marouan haar bij. In Syrië lukte het hem om vanaf de grond in ruim twintig jaar tijd een cosmeticafabriek op te bouwen. In Nederland zijn zijn ambities niet kleiner. ‘Het is belangrijk om weer iets voor onszelf op te bouwen. Om weer te ondernemen. We staan nu op de markten van Bedum Uithuizen en de Korrewegmarkt in Groningen. Maar mijn droom is dat Patata Matata uiteindelijk in iedere Europese stad te vinden is.’

Van cosmeticafabrikant naar foodtruckondernemer 2

Op de foto: Gepofte en gevulde aardappel gemaakt door Marouan

Ook (beter) Nederlands leren of taalvrijwilliger worden?

Neem dan contact op met André de Graaf Taalhuis Eemsdelta via: 06 83525393 of aj.degraaf@noorderpoort.nl

Of kom naar een van de spreekuren:

  • Bibliotheek Appingedam, Professor Cleveringaplein 5, dinsdag 10:30 - 11:30
  • Bibliotheek Delfzijl, Oude Schans 23, woensdag 10:00 - 11:00
  • Bibliotheek Loppersum, Kreupelstraat 2, woensdag 14:30 - 15:30

 

 

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties