Voedselbank zoekt (Kerst)vrijwilligers

Ieder jaar in de weken voor kerst staan er in verschillende supermarkten vrijwilligers om zo veel mogelijk voedingsmiddelen in te zamelen voor de Voedselbank. In dit interview vertelt voorzitter Marian Scharft waarom dit zo belangrijk is en naar wat voor soort vrijwilligers en levensmiddelen de Voedselbank op zoek is.

Marian Scharft van de Voedselbank met dozen voor de kerstactie

Op de foto: Voorzitter Marian Scharft van de Voedselbank: “Voor onze kerstactie in de supermarkten kunnen we nog ruim 100 vrijwilligers gebruiken om te helpen deze bananendozen te vullen met nieuwe voorraad houdbare producten.”

Extra handjes

Trots loopt Marian samen met vrijwilliger Bart Dekker door het nieuwe pand van de Voedselbank. Sinds April is de Voedselbank verhuisd naar gebouw De Ark aan de Waddenweg 2 in Delfzijl. “Dit gebouw is een hele verbetering,” vertelt Marian. “We zijn er echt dolblij mee. Hier hebben we veel meer ruimte en kunnen daardoor beter werken. Ook voor onze klanten is het prettiger. De wachtruimte is veel aangenamer en mensen kunnen onder het wachten even koffiedrinken.” Marian en Bart laten de voorraadruimte zien en de uitgifteruimte waar ook alle vriezers en koelingen staan. Alles ziet er spic en span uit. “Bij de Voedselbank draait het om twee zaken: verspilling tegengaan en tijdelijke ondersteuning bieden aan mensen met financiële problemen”, vervolgt Marian haar verhaal. “Wij zamelen voedsel in dat anders weggegooid wordt, omdat het bijna over datum is of doordat de verpakking beschadigd is. De Voedselbank heeft een trouwe ploeg van zo’n 35 vrijwilligers waar Bart er al ruim elf jaar één van is. Toch kunnen we altijd extra handjes gebruiken. Zo zijn we nu bijvoorbeeld op zoek naar een bestuurslid Public Relations en Relatieonderhoud. Het betreft een vrijwilligersbaan, want alle inkomsten en inspanningen komen rechtstreeks ten goede aan de Voedselbank.”

Kerstvrijwilligers

“In de weken voor kerst kunnen we zelfs meer dan 100 vrijwilligers gebruiken. Dat komt doordat we op de meeste dagen van acht uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds bij de ingang van winkels staan. Vrijwilligers draaien samen diensten van twee uren waarin ze wensenlijstjes uitdelen aan het winkelend publiek. Hierop staan vooral houdbare producten zoals: rijst, pasta, olijfolie en meel. Met de hoeveelheid houdbare artikelen, die we rond kerst inzamelen, kunnen we een hele periode onze wekelijkse uitgifte aanvullen. Daarom is deze actie heel belangrijk voor de Voedselbank. Gelukkig helpen er tot nu toe ieder jaar genoeg mensen mee, maar als mensen dit lezen en denken: Goh, dat lijkt me ook wel leuk. Meld je dan vooral aan! In de winkel stoppen we alle gekregen etenswaren in bananendozen. De volle dozen gaan naar de Voedselbank en worden daar meteen gesorteerd en opgeslagen. Tijdens de kerstactie zamelen we dus voedsel in dat je lang bewaren kunt, maar de rest van het jaar kunnen we ook goed verse producten zoals melk, eieren, groente en fruit gebruiken. Daarom hoop ik dat we gauw een nieuw bestuurslid PR en Relatieonderhoud vinden, want goede contacten met nieuwe en bestaande leveranciers zijn heel belangrijk!”

Koffiepunten welkom

“Op dit moment halen 93 gezinnen en 83 alleenstaanden uit Delfzijl, Appingedam en Loppersum iedere vrijdag een pakket van de Voedselbank. Sinds begin dit jaar verzorgt de SWD (Stichting Welzijn & Dienstverlening) de intake. Dat blijkt hartstikke goed te werken, want zij kunnen van persoon tot persoon precies bekijken wat iemand nodig heeft. Dat kan veel meer zijn dan ondersteuning van de Voedselbank alleen en de SWD bemiddelt daarin. Het doel van de Voedselbank is tijdelijke hulp om een moeilijke periode door te komen, zodat mensen weer zo snel mogelijk zelfstandig verder kunnen. Nu de SWD de intake verzorgt, heeft meer dan de helft van de klanten de Voedselbank binnen een jaar niet meer nodig en dat is heel goed nieuws! Want je ziet dat mensen soms meerdere problemen hebben, maar wij zijn geen maatschappelijk werkers of schuldhulpverleners. Ook al hebben we regelmatig contact met de SWD en ook andere organisaties zoals de Volkskredietbank, Werkplein Fivelingo, de gemeentes en bijvoorbeeld het Leger des Heils. Onze corebusiness is en blijft voedsel. Vandaar dat we altijd op zoek zijn naar voedsel, vrijwilligers en giften. Alle kleine beetjes helpen. Al geven mensen de Voedselbank alleen maar hun koffiepunten, dan zijn we al hartstikke blij, want die ruilen we in voor pakken koffie.”

Meehelpen met de kerstactie? Mail dan je naam, telefoonnummer en emailadres naar info@voedselbankappingedamdelfzijl.nl

Interesse in de functie bestuurslid PR en Relatieonderhoud? Bel dan vrijdag tussen 9.30 en 12.00 uur naar Piet Mollema: 06 83897365 of mail naar info@voedselbankappingedamdelfzijl.nl

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties