Gastvrij Gezondheidsplein Molenberg

Gastvrij Gezondheidsplein Molenberg

Ze hebben er zichtbaar zin in de tientallen gastvrouwen en een gastheer, die het Gezondheidsplein Molenberg rijk is. Samen met coördinator Bokko Jan Huitema krijgen ze een rondleiding door het Gezondheidsplein aan het plein Molenberg waar eind 2018 schilders en timmerlieden nog hard werken aan de laatste loodjes. ‘Een eer om met deze enthousiaste ploeg mensen te werken,’ vindt Bokko Jan. ‘Fijn dat we al zo’n goed team hebben’.

gastvrouwen en heren

Op de foto: Team Gastvrij Gezondheidsplein Molenberg

‘Ik breng joe wel eem’

‘Het geeft zoveel voldoening’ vertellen Hilda Ottjes en Siets Vegt-van der Veen. Net als veel van de andere gastvrouwen zijn ze beiden jarenlang actief geweest als gastvrouw in het Delfzicht Ziekenhuis. ‘Iets doen voor je medemens, zolang je zelf nog vitaal bent,’ verwoordt Hilda Ottjes haar drijfveer om zich aan te melden als gastvrouw bij het Gezondheidsplein Molenberg. Siets Vegt-van der Veen stemt hier volmondig mee in. ‘Vroeger ging je met je ouders mee. Nu komen oudere mensen soms alleen. Het is fijn om ze vriendelijk te ontvangen en wegwijs te maken. Ik breng joe wel eem, zeg ik dan, als ik hoor dat mensen gewend zijn om Gronings te spreken.’ Eigenlijk wilde mevrouw Vegt niet meer als gastvrouw aan de slag. ‘Gelukkig heb ik het wel gedaan, want je hebt ook heel veel steun aan elkaar. Het is goed om actief te blijven. Om iets te blijven doen. Dit werk vraagt van je dat je je even mooi aankleedt en verzorgt voor de dag komt. Ik hoop dat ik dit nog heel lang mag blijven doen, want je krijgt er heel veel voor terug.’

Persoonlijke ontvangst

Ook voormalig secretaresse Ida Wildeman twijfelde geen moment om zich aan te melden als gastvrouw. ‘Het is heel mooi dat het Gezondheidsplein er komt. Heel praktisch en laagdrempelig. Fijn voor Delfzijl dat er zoveel partijen op het gebied van gezondheid bij elkaar zitten. Ik ben zowel gastvrouw geweest in het Delfzicht Ziekenhuis als in het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda. Het Ommelander Ziekenhuis is een van de deelnemers van het Gezondheidsplein.’ Ondertussen wijst architect Wout de Boer waar de fysiotherapie en apotheek komen te zitten. ‘Heel fijn dat we zo goed geïnformeerd worden,’ vindt Frea Bosscher. ‘Dat helpt om mensen straks goed de weg te kunnen wijzen. Het valt me ook genoeg mee hoe ruim dit gebouw nog is, dat zie je niet van de buitenkant. Handig hoor zoveel zorgvoorzieningen bij elkaar en fijn dat we als team zo goed geïnformeerd worden. Een bezoek aan arts of specialist is vaak al spannend genoeg en dit is ook weer helemaal een nieuw gebouw. Uit ervaring weet ik dat mensen een persoonlijke ontvangst heel erg waarderen en daar doen we het voor.’

Goede sfeer

Voor Jannie Dam is het gastvrouwschap een heel nieuwe uitdaging. Ze is in september gestopt met werken op het secretariaat van een accountantskantoor en zocht een nuttige invulling. ‘Ik heb er heel veel zin in. Het lijkt me leuk om mensen op hun gemak te stellen.’ Oud havenmeester en veerpontkapitein Eddy Rietveld denkt er net zo over. Rietveld: ‘Ik heb me aangemeld, omdat het me leuk lijkt anderen te helpen. Voor mij is dit de eerste keer in zo’n soort functie. Gelukkig heb ik door mijn werk op de veerpont al wel veel ervaring in de omgang met mensen en worden we goed voorbereid door Bokko Jan.’ Opvallend is de goede sfeer in het team. Van heel ervaren tot helemaal nieuw, één ding hebben alle teamleden gemeen. Ze zijn allemaal enthousiast en hebben er erg veel zin in. Per tweetal draaien ze een dagdeel van vier uren. Of u nu komt bloedprikken bij Certe of voor een bezoekje aan huisarts, fysiotherapie, medisch instrumentenmaker, podotherapie, Sociaal Plein Delfzijl, apotheek of een specialist van het Ommelander Ziekenhuis. De gastvrouwen en -heer staan voor u klaar om u hartelijk te ontvangen en de weg te wijzen.

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties